Sääntöuudistuksen tausta, tarve ja tavoite

Venekerhon vuosikokouksessa 9.9.2020 esiteltiin ehdotus kerhon uusiksi säännöiksi ja uudeksi satamaohjesäännöksi. Nämä tullaan tuomaan jäsenkokousten käsittelyyn syksyn 2020 aikana. Kerhon jäsenen kannattaa tutustua aineistoon, jotta hän tuntee sääntöehdotuksen vaikutukset omiin oikeuksiinsa ja velvollisuuksiinsa.

Tässä käsitellään sääntöuudistuksen keskeisimpiä tarpeita ja tavoitteita.

LLV:n jäsenmäärä on pienentynyt 2000 luvulla. Venepaikkapulaa ei 90 luvun tapaan ole, vaan venekerhot kilpailevat jäsenistä

Sääntöuudistusta on suunniteltu ja valmisteltu kaksi vuotta. Jo 2016 istui työryhmä valmistelemassa sääntöuudistusta , mutta se ei päässyt yksimielisyyteen ehdotuksesta

Nykyisten 1994 voimaantulleiden sääntöjen suurimmaksi epäkohdaksi on koettu kaksitasoinen jäsenyys: varsinaiset jäsenet (toimialueella asuvat ) ja kannattajajäsenet. Sääntöjen määräämä epätasa-arvo vaikuttaa yhdistyksen toimintaan ja kannattajajäsenten motivaatioon osallistua siihen.

Vaalikelpoisuus on vain varsinaisilla ja kunniajäsenillä. Äänioikeus yhdistyksessä on vain varsinaisilla jäsenillä. Oikeus vakinaiseen venepaikkaan on vain varsinaisilla jäsenillä

Kannattajajäsenet muodostavat nyt 36% koko jäsenistöstä

Keskeinen muutostarve on jäsenkunnan yhdenvertaisuuden toteuttaminen

Tästä klikkaamalla pääset sivulle, josta kirjautunut käyttäjä voi ladata sääntöuudistuksen perustelumateriaalin kokonaisuudessaan sekä sääntöehdotuksen tekstit vuosikokouksessa esitellyssä muodossa.

Ohje venettään vuokraavalle

Kesän aikana on tullut ilmeiseksi että omien veneiden vuokraustoiminta on kasvamassa. LLV:n jäsenkunta ei ole trendien ulkopuolella. Hallitus on 11.8.2020 vahvistanut toimintaohjeet vuokraustoimintaa varten. Niiden tarkoituksena on parantaa turvallisuutta satama-altaassa ja ohjata sataman resurssien käyttöä.

Kirjautunut käyttäjä pääsee ohjeen lataussivulle tästä.

Ohje löytyy myös Jäsenille-valikosta.

Kommodorin kesämuistutukset

Hyvää juhannusta ja alkavaa kesälomakautta!


Pukkitalkoot on hoidettu sujuvasti taas tänäkin vuonna koronaviruksesta huolimatta, siitä kiitos kaikille osallistuneille, melkein kaikki veneet on vesillä ja nyt alkaa olla aika aloittaa kesälomasuunnitelmien teko ja veneen varustelu. Toivottavasti kaikki saavat lomalla nauttia hienosta säästä ja vaikka ei saisikaan, niin ainakin meren ja luonnon läheisyydestä.


Kerhon kannalta kesään on perinteisesti kuulunut veneilytarina-ja valokuvakilpailut. Parin hallituksen jäsenen kanssa sparrailtuani päätin antaa kilpailun teemaksi moniulotteisen, mielikuvitusta kutkuttelevan teeman, johon toivotaan tietysti paljon hienoja tarinoita ja valokuvia: Ihminen saaristossa.

Molempien kilpailujen säännöt löytyvät tästä.


Vielä viimeisenä muistutuksena että koronaviruksesta johtuvista helpotuksista  huolimatta katsastus ei ole vapaaehtoinen, se on pakollinen ja pääsääntöisesti omatoiminen. Eli odotamme katsastuspäällikön kanssa  vielä ennen lomia aikamoista katsastuslomakkeiden tulvaa. Nyt on hyvä aika katsoa sitä viime vuoden lomaketta ja lähettää oma arvio veneen merikelpoisuudesta katsastuspäällikölle tämän linkin kautta: https://laurinlahdenvenekerho.fi/tapahtumat/itsepalvelulomakkeen-viimeinen-palautus/


Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne.
Lämpimin terveisin,
Markku & hallitus

Satamaan tarvitaan vapaaehtoisia talkoohommiin

Julkisia kevättalkoita ei tänä vuonna voida järjestää, mutta satamassa on tarjolla paljon talkootehtäviä vapaaehtoisille. Lisätiedot satamakapteenilta.

KERHOTALO, VERSTAS, MIKKOLA

Terassin kalusteiden sijoitus, kalusteet Mikkolasta paikoilleen

Kerhotalon ja terassin edustalla olevan kivillä rajatun kukkaistutusalueen siistiminen

Ikkunoiden pesu

Kukkalaatikot parvelle edellisten kausien mukaisesti

Suurten kukkalaatikoiden sijoitus kerhotalon ovien eteen ( kukkalaatikot varastoituneina Mikkolan seinän vieressä )

Tarkastusta vaativat ( max 2 v ) sammuttimet kerätään toimistoon

Fasaadin paikkamaalaus tummalla lakkapetsillä

TENNISKENTTÄ

Kentän rajojen maalaus ( STK )

Mahdollisesti hiekan lisäys kentän pintaan

VARASTOKONTTI

Ovien ’locking-bar’ kiinnitysten rasvaus.

Ovien kumitiivisteiden uudelleen kiinnitys    

B-LAITURI

Yksi turvaporras ( STK )

Kameratolpan asennus ( STK )

Uusien pelastusvälinepylväiden asennus ( STK )

Sammuttimet palokaappeihin ( tarkastettuja sammuttimia verstaalla )

KENTTÄALUEEN SIISTIMINEN

Suuremmat pudonneet oksat jätelavalle

Terassin lähellä orapihlaja-aidan leikkuu

Sateen aiheuttamien kuoppien täyttö soralla ajoväylillä ( soraa sorakasasta )

Ristiniementien ja hopeapajujen alueella ojan siivous irtoroskista

Olkien/ kaislojen poisto trailer-liuskan läheisyydestä vedestä. Kaislat maatumaan läheiseen pusikkoon etelä-reunalla

JÄTEPUUTAVARAN POISTO JA KERUU

Kaikki jätepuuksi todettu lahonnut puujäte jätelavalle

KERHORAKENNUS

Vartiohuone ja toimisto siivotaan ja ikkunat pestään

Saunan lauteet puhdistetaan

ONGELMAJÄTEASEMAN SIIVOUS JA TYNNYRIEN MERKINNÄT

Tynnyrien tarkistus, rättejä varalle

Lattian lakaisu

A-LAITURI

Pelastustikkaiden kiinnitys ( STK )

Palokaappiien kiinnitys kahteen letkutelineeseen

Sammuttimet palokaappeihin

Kameratolpan asennus ( STK )

Merkintä STK tarkoittaa, että työstä vastaa satamatoimikunta.

LLV:n vuosikirja 2020 on ilmestynyt

Saatavillasi on taas yhdistyksen vuosikirja. Sovimme aikanaan käytännön, että kirjat julkaistaan nettikirjoina, paitsi joka viides vuosi, jolloin kootaan kuluneiden vuosien nettikirjoista parhaat palat paperikirjana julkaistavaan kokoomateokseen. Tällainen toimitettiin viimeksi 2018, joten seuraavan aika on taas 2023. Jokaisella on kuitenkin mahdollisuus omalla kustannuksellaan tilata Ifolorilta painotuote myös tästä kirjasta.

Kirjasta julkaistaan kaksi versiota – julkisuuteen toimitettavaksi tarkoitettu versio ilman jäsenten nimi- ja yhteystietoja ja jäsenten käyttöön tarkoitettu versio, jossa vanhaan tapaan on myös jäsenluettelo puhelinnumeroineen. Ifolorille välitettävät painotyötilaukset ovat tähän jäsenversioon.

Kirjan olennainen sisältö on edellisen vuoden toiminnan kuvaus. Kesällä 2019 ei kukaan aavistanut, millaiseksi kevät 2020 muodostuu. Tuokoon tämä kirja siis mieleen hyvät muistot kesästä 2019, jolloin maailma oli vielä raiteillaan.

Kun itse selaan vanhoja kirjoja, joista minulla on aukoton arkisto vuodesta 1989, niin muistutan itseäni siitä, että tähän ajanjaksoon mahtuu sodanjälkisen taloushistorian pahin lama heti tuon jakson alkuun ja sen jälkeen kaksi muutakin vakavaa talouskriisiä. Kaikista niistä on selvitty ja kaikkina noina vuosina yhdistys kokosi jäsenensä yhteen harrastuksemme pariin. Nyt olosuhteet ovat sikäli vaikeammat kuin koskaan, että kyse ei ole vain talouskriisistä, vaan taistelu infektiota vastaan on iskenyt suoraan kaikkeen toimintaamme – kuten kaikissa muissakin yhdistyksissä ja koko sosiaalisessa elämässämme. Silti tästäkin selvitään. Yksikään infektio ei ole jäänyt ikuisesti ihmiskuntaa piinaamaan ja koko maailman tiedeyhteisö tekee työtä rokotteen saamiseksi tätä virusta vastaan. Yksi ulottuvuus harrastuksessamme on kuitenkin nyt poikkeuksellisen ohut: Yhdessäolo ja yhteisöllisyys kärsivät tästä tilanteesta väistämättä. Koittakaamme korvata saunaillat, vapaavahdin kahvitilaisuudet, veneiden katsastuksen ja kerhoiltojen antamat tapaamistilaisuudet kaikin käytettävissä olevin keinoin pitääksemme paitsi yhdistyksen toiminnan, myös oman elämämme liikkeessä.

Näiden teosten toimittaminen on ollut mielenkiintoinen ja antoisa työ. Erittäin mielelläni kuitenkin näkisin, että niissä näkyisi muidenkin, kun allekirjoittaneen kynän jälki. Valokuvia olemme saaneet aina kohtuullisen hyvin, mutta myös tekstit ovat hyvin tervetulleita! Matkakertomukset, asia-artikkelit, omat veneilykokemukset, mikä tahansa teksti, jonka koet sopivaksi jakaa jäsenten kanssa.

Kirjan 2021 toimitustyö on jo alkanut. Osallistu sinäkin siihen.

Ari Mäkelä

vuosikirjan päätoimittaja

Kirjautunut jäsen voi tästä klikkaamalla ladata LLV:n vuosikirjan 2020 jäsenversion ja/tai tilata vuosikirjan Ifolorilta.

Lataa LLV:n vuosikirjan 2020 julkinen versio klikkaamalla tästä.

Veneilijä -kurssi LLV:llä 2020

Espoon merikoulun tavoitteena on järjestää vuosittain SPV:n koulutusohjelman mukainen Veneilijä -kurssi ja Venepäällikkö -kurssi. Kuluvana vuonna Veneilijä -kurssi pidettiin taas LLV:llä. Edellinen tällainen oli 2017.

Kurssi sai hyvän suosion, siihen ilmoittautui peräti 26 osallistujaa ja alkuperäinen 20 osallistujan tavoite ylitettiin.  Omia jäseniämme tai jäsenen perheenjäseniä osallistujista on neljä. Muita Espoon merikoulun jäsenseurojen jäseniä on 16 ja näiden lisäksi kurssille otettiin siis myös kuusi osallistujaa kokonaan muista seuroista. Käytännössä tällaisten kurssien hallittu ylibookaaminen on järkevää, koska kokemus on osoittanut, että kaikkien motivaatio ei kanna loppuun asti.

Kurssi käynnistyi 15.1. luento-osuudella eli kahdeksana iltana klo 18-21 pidetyillä tilaisuuksilla, joissa käytiin läpi navigoinnin perusasiat, tehtiin karttaharjoituksia, opeteltiin meriliikenteen lainsäädäntöä, venetekniikkaa, käytännön merimiestaitoja, merellä liikkujan sääasioita, turvallisuusasioita ja myös veneilykulttuurin piiriin kuuluvia asioita, kuten lippukulttuuria ja veneilyn yhdistystoimintaa Suomessa. Luennoitsijoina toimi Veli Matti Nokso-Koivisto (navigointi), Harri Sane (turvallisuus) ja Ari Mäkelä (muut osiot).

Kurssi ei ole vielä läheskään lopussa, koska siihen olennaisena osana sisältyvää tutkintoa ei virusinfektion aiheuttaman poikkeustilanteen takia ole pystytty vielä järjestämään ja myös kurssin käytännön harjoitusten aikataulu alkavalla veneilykaudella on nyt riippuvainen siitä, koska tällaisia tapahtumia voidaan taas turvallisesti järjestää. Niin pian kuin olosuhteet sen sallivat, kokoamme osallistujat kolmeen eri tilaisuuteen, joissa EPS ja KLV tekevät käytännön harjoitukset omille jäsenilleen ja LLV omilleen ja myös niille, jotka eivät ole Espoon Merikoulun jäsenseurojen jäseniä. Näihin harjoituksiin kuuluu matkasuunnitelman tekeminen, veneen valmistelu matkaa varten, veneen ohjailua, laiturimanöövereiden harjoittelua ja päivämatka saaristoon. Tavoitteena on, että jokainen osallistuja saavuttaa käytännön osaamisen veneen käsittelyssä, kiinnittämisessä ja matkavalmisteluiden tekemisessä. 

Kurssin osallistujat olivat erittäin hyvin mukana luennoilla, keskustelu ja vuorovaikutus oli aktiivista ja antoisaa. Kurssin sisältö oli näillä luennoilla siis puristettu 24 tuntiin, mikä on varsin tiukka aikataulu, kun otamme huomioon, että esimerkiksi Navigaatioliiton Saaristolaivurikursseilla pelkästään navigointiin käytetään enemmän aikaa.

Käytännössä kurssin ja tutkinnon hyväksytty suorittaminen edellyttää luennoille osallistumisen lisäksi myös kotona lukemista. Kaikkea kurssin aineistoa ei ole tarkoituskaan yksityiskohtaisesti käydä läpi luennoilla, vaan oppiminen perustuu myös kurssilla käytettävien oppikirjojen lukemiseen. Tätä ohjattiin luentojaksoja seuraavilla kurssikirjeillä. Perusaineiston muodostaa Suomen Navigoinninopettajat ry:n tuottama Navigointi 1 -kirja, sen ohella käytettiin oppimateriaalina SPV:n tuottamaa Veneilijä -kirjaa, STEK Vene ja sähkö -julkaisua, Rajavartioston tuottamaa julkaisua Apua! – Veneilijän turvallisuusopas, Vakuutusyhtiöiden venevahinkotoimikunnan julkaisua Veneen kiinnitys ja SPV julkaisua Lippuohje 2012.   

Vaikka merellä liikkumisessa on paljon asioita, joita ei voi oppia luentosaleissa eikä kirjoista, veneilijä -kurssi muodostaa kuitenkin erinomaisen pohjan veneilyharrastukselle. Oma harjoittelu ja kokemuksen saavuttaminen on tehokkaampaa ja turvallisempaa, kun teoreettinen osaaminen on mahdollisuuksien mukaan varmistettu. Käytännössä näille kursseille osallistuu aina hyvinkin kokeneita veneilijöitä, niin tällekin kurssille. Silti hekin vakuuttivat kouluttajille saaneensa kurssista hyödyllistä osaamista, mikä erityisesti lämmitti kouluttajien mieltä.

Vartiointiohjeita epidemian aiheuttamiin poikkeusoloihin

Epidemian aikana tulee vartiovuorossa noudattaa seuraavia ohjeita terveyden turvaamiseksi ja viruksen leviämisen estämiseksi:

Valvontavuoron varaaminen tapahtuu ensisijaisesti netissä olevasta varauskalenterista.

Varauskalenteriin pääset tästä. Kirjaudu ensin!

Jos webbivaraus ei onnistu, vartiopäällikkö ottaa varauksia vastaan myös puhelimitse 21.4 – 30.4 klo 9:00 – 16:00 numerossa 045 77314 999

Valvontavuorojen suoritus tehdään ainoastaan terveenä joko yksin tai samaan talouteen kuuluvan kanssa.

Jos tulet sairaaksi ennen valvontavuoroa, ilmoitus vartiopäällikölle puhelimitse tai sähköpostilla vapauttaa vartiosakosta. Vartiopäällikkö hoitaa varamiehen mahdollisuuksien mukaan paikalle tarvittaessa.

Vartiokopin käyttö kannattaa minimoida mahdollisuuksien mukaan. Siellä voi käydä lukemassa vartiovuorolistaa, jotta osaat muistuttaa seuraavan yön valvojaa. Tee oleskelusta mahdollisimman lyhyt äläkä koskettele pintoja.

Kaikkia jäseniä velvoitetaan paremmin huolehtimaan muidenkin veneistä, erityisesti myrskyllä.

Vuoron päätyttyä täytetään kerhon Web sivustolla oleva sähköinen lomake vartioinnin suorittamisesta.

Tästä pääset täyttämään lomakkeen valvonnan suorittamisesta.

Heinäkuussa vartioinnin suorittaa perinteiseen tapaan piirivartiointiliike.

Lisätietoja antaa tarvittaessa vartiopäällikkö Antti Roto 045 77314 999

Katsastus poikkeusoloissa

Suojellaksemme katsastajien ja veneilijöiden terveyttä, toteutamme keväällä 2020 katsastuksen poikkeusmenettelyin seuraavasti:

Kaikista katsastukseen normaalisti liittyvistä aikarajoista joustetaan tarpeen mukaan.

Kaikki runkokatsastukset siirretään syksyyn, paitsi jos jonkun vene on vielä maissa infektiotilanteen helpottaessa, niin se voidaan tietysti katsastaa normaalisti ennen vesillelaskua.

Varaamme syksylle erillisen katsastuspäivän tähän tarkoitukseen, kun pystymme muodostamaan käsityksen aikataulusta. Mahdollisissa ennen syksyä tehtävissä runkokatsastuksissa olkaa yhteydessä suoraan katsastajiin. Nimet ja puhelinnumerot löytyvät Katsastus-sivulta https://laurinlahdenvenekerho.fi/katsastus/

Kaikille niille veneille, jotka on 2019 katsastettu omassa seurassamme (myös alkuvuodesta 2020 tehty runkokatsastus lasketaan tehdyksi katsastukseksi) ja joissa ei ole edellisen katsastuksen jälkeen tehty sellaisia muutoksia tai korjauksia, jotka edellyttäisivät uutta runkokatsastusta, tarjotaan poikkeuksellisesti mahdollisuus itsepalvelukatsastukseen.

Katsastuslomakkeeseen pääset allaolevasta linkistä. MUISTA KIRJAUTUA ENSIN!

https://laurinlahdenvenekerho.fi/tapahtumat/itsepalvelulomakkeen-viimeinen-palautus/

Täyttäessään ja palauttaessaan lomakkeen veneilijä vakuuttaa tarkastaneensa itse ko. kohdat veneessään. Tapahtuman kohdalla on myös linkki SPV:n sivuilla olevaan varusteluluetteloon.

Itsepalvelukatsastuksen tehneille jäsenille toimitetaan katsastustarra postitse. Talkoovoimat tähän postinjakeluun ovat hyvin tervetulleita!

Kaikki katsastajat antavat mahdollisuuksien mukaan puhelinneuvontaa ja kun on tarpeen nähdä jotain veneessä, käyttäkää kännykkäkuvia tähän tarpeeseen.

Sellaisten uusien veneiden katsastukset, joita ei ole koskaan ennen katsastettu LLV:ssä, tehdään infektiotilanteen helpotettua, tarvittaessa syksyllä. Tämän takia myöhässä tapahtuviin katsastuksiin ei sovelleta normaaleja viivästysseuraamuksia.

Mikäli poikkeuksellisesti henkilökohtainen katsastus tehdään, veneen omistaja ja katsastaja eivät saa oleskella veneen kajuutassa samaan aikaan ja heidän on säilytettävä kaikissa tilanteissa turvallinen etäisyys toisiinsa. Riskiryhmään kuuluvat katsastajat eivät suorita katsastuksia.

Päätöksiä lähestyvän epidemian takia

Koronavirusepidemia lähestyy Suomea. Valtioneuvosto suosittelee, että tartuntojen vähentämiseksi rajoitettaisiin ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Venekerhon hallitus piti 14.3 kokouksen, jossa pohdittiin tilanteen vaikutusta yhdistyksen toimintaan ja tehtiin päätöksiä toimenpiteistä.

Voit ladata asiaa koskevan hallituksen tiedotteen tästä.

Alla tiivistelmä olennaisimmista päätöksistä:

Vuosikokous päätettiin siirtää sopivampaan ajankohtaan

Yhdistyksen vuosikokous pidetään myöhemmin ajankohtana, joka päätetään, kun koronavirusepidemia on hellittänyt.

Köysityöpaja ja pelastusliivien huoltotyöpaja perutaan kevään osalta

Köysityöpaja lauantaina 4.4. ja pelastusliivien huoltotyöpaja keskiviikkona 15.4. päätettiin peruuttaa kevään osalta. Niiden pitämistä syksyllä harkitaan.

Talkoot ja katsastukset

Hallitus päätti luoda joustavia rakenteita talkoisiin, vesillelaskuaikoihin ja katsastuksiin, jotta mahdolliset sairastumiset eivät aiheuttaisi kohtuuttomia vaikeuksia jäsenille. Hallitus kehottaa kaikki jäseniä auttamaan toisiaan tavallistakin enemmän vesillelaskuaikaan ja pyytämään apua myös sitä tarvitessaan. Autamme toisiamme odotettavissa olevissa ongelmissa. Kukaan ei ole yksin.  Yhdistys on jäseniään varten. Kerholla on valmius osoittaa kaikkea tarpeellista joustavuutta mahdollisesti eteen tulevissa vaikeissa tilanteissa.

Veneilijä-kurssin tutkintopäiviä siirretty

Veneilijä-kurssin tutkintopäivät on päätetty siirtää epidemian jälkeiseen aikaan. Päivämäärät kerrotaan myöhemmin.