Säännöt
Yhdistyksen toimintaa ohjaa jäsenekokouksen hyväksymät säännöt.
Laurinlahden venekerhon säännöt
LLV:N SÄÄNNÖT
- Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Laurinlahden Venekerho – Larsviks Båtklubb r.y. ja sen kotipaikka on Espoon kaupunki.
2. Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on herättää, edistää ja tukea moottorivene- ja purjehdusurheilun harrastusta sekä turvallista vesillä liikkumista. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää veneilykoulutusta ja kilpailuja, sekä ylläpitää jäsentensä tarpeisiin venesatamaa talvisäilytysalueineen Laurinlahdessa.
Yhdistys voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta sekä vuokrata omistamiaan rakennuksia ja kiinteistöjä.
Yhdistyksen tarkoituksena ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen edun hankkiminen siihen osallisille eikä sen tarkoitus tai toiminnan laatu muutenkaan ole pääasiassa taloudellinen.
- Yhdistyksen kieli
Yhdistyksen kieli on suomi.
- Yhdistyksen tunnukset
Viralliset tunnukset ovat viranomaisen vahvistama veneily-yhdistyksen lippu ja Suomen Purjehdus ja veneily ry:n vahvistama kerhoviiri.
- Yhdistyksen jäsenet
Yhdistyksen jäseneksi voidaan ottaa luonnollinen henkilö, joka haluaa osallistua yhdistyksen toimintaan sen tarkoituksen edistämiseksi.
Juniorijäseneksi voidaan ottaa alle 20-vuotias henkilö, joka asuu jäsenen kanssa samassa taloudessa. Juniorijäsen siirtyy jäseneksi sen toimintavuoden alkaessa, jolloin hän täyttää 20 vuotta.
Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä nimittää jäsen, joka on merkittävästi edistänyt yhdistyksen tarkoitusta sen hyväksi toimimalla. Kunniajäseneksi nimittämisestä päätetään yhdistyksen kokouksessa. Nimittäminen edellyttää 3/4 – määräenemmistöä yhdistyksen kokouksessa annetuista äänistä.
5.1. Siirtymäsäännös uusien sääntöjen voimaantullessa
Yhdistykseen näitä edeltävien sääntöjen mukaisesti kannattajajäseniksi liittyneille henkilöille tarjotaan mahdollisuutta muuttaa jäsenyytensä edellä mainituksi äänivaltaiseksi jäsenyydeksi. Kaikki jäsenyyden muutosta pyytävät kannattajajäsenet merkitään jäsenrekisteriin varsinaisiksi jäseniksi sillä jäsennumerolla, jonka he ovat kannattajajäseneksi liittyessään saaneet.
- Jäseneksi ottaminen
Hallitus voi hyväksyä luonnollisen henkilön yhdistyksen jäseneksi tai juniorijäseneksi. Kirjalliseen hakemukseen on liitettävä kahden vähintään kaksi vuotta kerhon jäsenenä toimineen jäsenen suositukset. Vaihtoehtoisesti hallitus voi nimetä kaksi haastattelijaa, jotka voivat toimia suosittelijoina.
Jäsenhakemukset käsitellään ja niistä tehdään päätös hallituksen kokouksessa. Jäsenet saavat juoksevan jäsennumeron liittymispäivän mukaan. Jäsennumero on henkilökohtainen, eikä se ole siirrettävissä toiselle. Päätöksestä ilmoitetaan hakijalle.
- Jäsenmaksut ja muut yhdistyksen kokouksen päättämät maksut
Jäsenet ja juniorijäsenet suorittavat yhdistyksen kokouksen päättämät jäsenmaksut sekä sen vahvistamat maksut yhdistyksen jäsenilleen tarjoamista palveluista, kuten venepaikasta, veneiden säilytystilasta, varastotilojen vuokrauksesta ym. Yhdistyksellä on oikeus periä rangaistusluonteisia maksuja sääntöjensä ja ohjeidensa laiminlyönneistä. Myös nämä hyväksyy yhdistyksen kokous.
- Venepaikkaoikeus ja satamaohjesääntö
Oikeus venepaikan vuokrasopimukseen on vain yhdistyksen jäsenillä. Sataman ja venepaikkojen hallinnosta annetaan tarkemmat määräykset satamaohjesäännössä, jonka vahvistaa yhdistyksen kokous. Päätös kokouksessa tehdään ¾ enemmistöllä ja satamaohjesääntöjen muutoksesta on kokouskutsussa mainittava.
- Yhdistyksestä eroaminen ja erottaminen
Jäsenen, joka haluaa erota yhdistyksestä, on ilmoitettava siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle. Eroavan jäsenen on suoritettava eroamispäivään mennessä maksettavaksi erääntyneet maksut.
Hallituksella on oikeus erottaa jäsen, joka ei ole maksanut jäsenmaksuaan tai muita yhdistyksen määräämiä maksuja hallituksen ilmoittamaan määräaikaan mennessä. Yhdistyksen hallitus poistaa erotetun jäsenen tiedot jäsenluettelosta.
Hallitus voi 2/3 enemmistöpäätöksellä erottaa jäsenen, joka rikkoo yhdistyksen sääntöjä tai niitä sääntöjä, joiden noudattamiseen yhdistys on sitoutunut tai loukkaa yhdistyksen kunniaa tai hyviä tapoja. Erotetulle on ilmoitettava kirjallisesti erottamispäätöksestä viikon kuluessa päätöksen tekemisestä. Erotetulla on oikeus saattaa erottamispäätös järjestyksessä seuraavan yhdistyksen yleisen kokouksen päätettäväksi. Erotetun jäsenen on esitettävä tämä vaatimus yhdistyksen hallitukselle kirjallisesti yhden kuukauden kuluessa erottamispäätöksestä tiedon saatuaan. Yhdistyksen kokous voi kumota erottamispäätöksen ¾ äänten enemmistöllä. Äänestyksen tulee tapahtua suljetuin lipuin.
- Hallitus
Yhdistyksen toimintaa johtaa ja sen asioita ja taloutta hoitaa yhdistyksen jäsenistä koostuva hallitus.
Hallitukseen kuuluvat kommodori, sihteeri, taloudenhoitaja, 1. satamakapteeni ja kahdesta viiteen muuta jäsentä. Hallituksen jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan, paitsi valittaessa kesken kauden eronneen tilalle uutta henkilöä, jolloin tilalle valittava henkilö hoitaa edeltäjänsä kauden loppuun.
Hallituksen jäsenistä parittomina vuosina valitaan kahdeksi vuodeksi kommodori, sihteeri ja kaksi muuta nimitettyä jäsentä, parillisina vuosina 1. satamakapteeni, taloudenhoitaja ja loput muista nimitetyistä jäsenistä.
Hallitus valitsee keskuudestaan 1. ja 2. varakommodorin. Kaikki hallituksen jäsenet voidaan valita välittömästi uudelleen.
10.1. Siirtymäsäännös sääntöjen voimaantullessa:
Näiden sääntöjen mukaista hallitusta ensikertaa valittaessa määritellään edellä mainitut muut jäsenet arpomalla parillisten tai parittomien vuosien ryhmään.
- Toimihenkilöt ja toimikunnat
Hallitus nimeää tarpeelliset toimihenkilöt ja toimikunnat. Toimihenkilöt voivat olla myös yhdistykseen kuulumattomia, samoin toimikuntiin kuuluvat. Näitä ovat kerhomestari, 2. satamakapteeni, koulutus-, katsastus- ja kilpailupäällikkö. Tarvittaessa hallitus voi kutsua muitakin toimihenkilöitä tai toimikuntia.
Yhdistyksen toimihenkilöt ja toimikunnat toimivat hallituksen valvonnassa ja alaisina. 12. Hallituksen kokoukset
Yhdistyksen hallitus kokoontuu kommodorin tai hänen estyneenä ollessaan jommankumman varakommodorin kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun yli puolet hallituksen jäsenistä osallistuu kokoukseen ja yksi heistä on kommodori tai jompikumpi varakommodoreista. Kommodorin ollessa estyneenä toimii 1. varakommodori tai 2. varakommodori hänen sijaisenaan mainitussa järjestyksessä. Hallituksen jäsen voi osallistua tarvittaessa kokoukseen puhelimitse tai muulla etäyhteydellä.
Kiireellisessä tapauksessa hallitus voi käsitellä yksittäisen asian sähköpostikokouksella tai muulla vastaavalla tavalla.
Hallituksen päätöksistä on laadittava pöytäkirjat.
Yhdistyksen nimen kirjoittaa kaksi hallituksen jäsentä: kommodori tai jompikumpi varakommodoreista yhdessä taloudenhoitajan tai hallituksen tähän tehtävään valtuuttaman muun hallituksen jäsenen kanssa.
- Tili- ja toimintavuosi
Yhdistyksen tili- ja toimintavuosi on kalenterivuosi. Tilit yhdessä hallituksen vuosikertomuksen kanssa on annettava viimeistään 15. päivänä helmikuuta toiminnantarkastajille. Tarkastuksesta toiminnantarkastajien on annettava vuosikokoukselle kirjallinen lausunto, joka on jätettävä hallitukselle viimeistään kymmenen päivää ennen vuosikokousta.
- Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen varsinaisia kokouksia pidetään vuosittain kaksi: vuosikokous maaliskuussa ja vaalikokous marraskuussa. Ylimääräisiä kokouksia pidetään, jos hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai milloin vähintään 1/10 äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta kirjallisesti pyytää.
Hallitus kutsuu koolle yhdistyksen kokouksen julkaisemalla siitä ilmoituksen viimeistään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää kerhon ilmoitustaululla. Tämän lisäksi kutsu julkaistaan kerhon nettisivuilla,
sähköpostitiedotteessa tai muilla sähköisillä julkaisutavoilla. Sähköpostitiedote lähetetään kerhon jäsenen antamaan ja kerhon jäsenrekisteriin tallennettuun sähköpostiosoitteeseen.
Jos kokouksessa tulee käsiteltäväksi kysymys yhdistyksen nimen tai sääntöjen muuttamisesta, yhdistyksen purkamisesta, kiinteistön tai sen vuokraoikeuden ostamisesta, luovuttamisesta tai kiinnittämisestä taikka yhdistyksen toiminnan kannalta huomattavan muun omaisuuden tai oikeuden luovuttamisesta, on tästä kokouskutsussa mainittava.
Yhdistyksen kokouksen avaa kommodori tai jompikumpi varakommodoreista, tai jos näillä on este, joku muu hallituksen jäsen. Kokous valitsee puheenjohtajan.
- Vuosikokous
Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Esitellään hallituksen toimintakertomus kuluneelta vuodelta sekä päätetään sen hyväksymisestä.
- Esitetään toiminnantarkastajien lausunto sekä tehdään päätökset tilinpäätöksen vahvistamisesta ja tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle.
- Käsitellään kysymykset, jotka vähintään kymmenen päivää aikaisemmin hallitukselle osoitetulla kirjallisella pyynnöllä on pyydetty ottamaan kokouksen ohjelmaan.
- Vaalikokous
Vaalikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Esitellään hallituksen tulevaa toimintavuotta varten laatima tulo- ja menoarvio sekä ehdotus yhdistyksen jäseniltä perittävien maksujen suuruudesta ja päätetään niiden hyväksymisestä.
- Vahvistetaan tulevan toimintavuoden toimintasuunnitelma
- Päätetään hallituksen jäsenten lukumäärästä
- Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten sijaan ottaen huomioon sääntöjen 10. pykälän määräykset ja kokouksen päätös hallituksen jäsenten määrästä sekä valitaan mahdolliset lisäjäsenet.
- Valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja näiden varahenkilöt.
- Käsitellään kysymykset, jotka on vähintään kymmenen päivää aikaisemmin hallitukselle osoitetulla kirjallisella anomuksella pyydetty ottamaan kokouksen ohjelmaan.
- Äänioikeus
Äänioikeus yhdistyksen kokouksissa on jäsenillä. Juniorijäsenillä on ainoastaan läsnäolo- ja puheoikeus.
Yhdistyksen ja hallituksen kokouksissa tapahtuvissa äänestyksissä ratkaisee äänten yksinkertainen enemmistö, mikäli näissä säännöissä ei toisin määrätä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, jota puheenjohtaja kannattaa, paitsi vaaleissa ja lippuäänestyksessä, jotka ratkaistaan arvalla. Vaalit toimitetaan suljetuin lipuin, mikäli niin vaaditaan. Valtakirjalla ei voi äänestää.
Sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdenmukainen päätös kahdessa vähintään kuukauden väliajoin pidettävässä yhdistyksen kokouksessa ja asia on mainittava kokouskutsussa. Päätökseen vaaditaan kummassakin kokouksessa vähintään 3/4 kaikista äänestyksessä annetuista äänistä.
Jos yhdistys puretaan, on sen omaisuus jätettävä Laurinlahden Yhdyskunta – Larsviks Samhälle r.y:lle tai jollekin toiselle suomalaiselle rekisteröidylle yhdistykselle veneilyä edistäviin tarkoituksiin käytettäväksi.
Hyväksytty yhdistyksen jäsenkokouksissa 17.12.2020 ja 21.1.2021. Pykäliä 5.1, 7,12,14,18 ja 19 on hallitus vuosikokouksen 23.3.2021 valtuuttamana korjannut Patentti ja rekisterihallituksen 22.3.2021 esittämän kehotuksen mukaisesti.