Uuden kommodorimme Markku Kutvosen tervehdys

Hyväntuulista Uutta Vuotta! Uusi vuosikymmen on alkamassa ja olen juuri aloittanut uutena kommodorina kerhossamme. Omalta osaltani se tulee olemaan neljäs vuosikymmen aktiivisena veneilijänä sekä purjeveneillä että moottoriveneillä saaristossa. Peruutuspeiliin on aina helppo vilkaista ja kun hivenen katsoo mitä viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut, on vaikea edes kuvitella mitä 2020 luku tuo tullessaan. Ympäristöasiat, digitalisaatio ja sen tuomat uudet liiketoimintamallit, kaupunkien tihentyminen, kaikki asioita, jotka tavalla tai toisella vaikuttavat myös harrastukseemme.

Edeltäjieni johdolla on tehty hienoa työtä viimeisten vuosien aikana, kerho on laadullisesti, operatiivisesti ja taloudellisesti hyvällä pohjalla. Siitä valtavat kiitokset Markulle Markulta, unohtamatta koko hallitusta, monitaitoisia suoriutujia kaikki. Onnekseni saan periä saman toimintakykyisen joukkueen, joten meillä asiat lyhyellä tähtäimellä ovat kunnossa. 

Veneily harrastuksena ei ole vähenemässä, veneitä myydään ja tuodaan ulkomailta jatkuvasti lisää. Venekerho yhteisönä kuitenkin on murroksessa, kerhojen vapaaehtoistyö, joka on välttämätöntä kustannusten kurissa pitämiseksi, on jäämässä yhä harvempien käsiin. Se ei ole kestävä malli, koska ikäjakauma (ja myös sukupuolijakauma) vääristyy. 

Tarvitsemme nuorempaa sukupolvea jatkamaan kerhomme arvokasta toimintaa jäsentensä hyväksi. Venekerhon hallitus on jo viime vuoden puolella aloittanut sääntöuudistustyön ja pian kutsumme jäsenet antamaan uudesta mallista palautetta, tavoitteena saada uudistus jäsenkokouksista läpi tämän vuoden puolella. Ensimmäiset sisältöesittelyt jo maaliskuussa, seuratkaa kerhon sivuja ja tiedotteita.

Ajattelimme myös tehdä pieniä kokeiluja: Hallitustyöskentelyn ja säännöllisten talkoopäivien välissä on ammattimaisten vapaaehtoistoimijoiden mentävä rako: apunamme voisi esimerkiksi olla osaajia, joille oman ammattinsa puolesta on helppoa toimia kerhon tulevaisuuden hyväksi hallituksen tukemana, kevyellä toimintamallilla. Hyvänä esimerkkinä viestintä: sosiaalisen median käyttö, joka on kerhon mittakaavassa aika pieni juttu ammattilaiselle, olisi erinomainen mahdollisuus vapaaehtoisille osaajille auttaa kerhon uudistumisessa. Aikaa menee juuri niin paljon kuin halutaan ja samalla pääsee käyttämään omaa osaamistaan kerhon hyväksi. Tämänkaltaisia kokeiluja teemme tänä vuonna ja Te, arvoisat kerhon jäsenet, olette avainasemassa näiden kokeilujen menestyksessä. Jos olet kiinnostunut, niin allekirjoittanut voi kertoa lisää. Olemme parhaimmillamme, kun teemme yhdessä töitä harrastuksemme hyväksi

Mukavaa kevättä kaikille, enää muutama kuukausi, kun saamme aloittaa kevättyöt.

Markku Kutvonen

Markku Kutvonen
Kommodori
m/s Merianna