Köysityökurssi Laurinlahden Venekerholla 27.2.2016

Tänä vuonna LLV:n panos Espoon merikoulun yhteiseen tarjontaan liittyy köysitöihin ja sääoppiin. Meteorologijäsenemme Kari Österberg on pitänyt sääkursseja yli vuosikymmenen ja se pidettiin jälleen 31.3.2016, mutta köysityökurssi on aivan uusi osa Espoon merikoulun tarjontaa.

Köydet kuuluvat veneen kaikkein tärkeimpiin varusteisiin. Paitsi että ne ovat välttämätön osa toimivaa venettä, niihin – kuten useimpiin muihinkin asioihin jotka kantavat mukanaan tuhatvuotista historiaa – liittyy myös paljon kulttuuria. Tämä tekee niistä erityisen mielenkiintoisen aiheen. Veneen köysistä  ja veneilijän taidosta käsitellä niitä lahjomattomasti erottaa osaavan ja huolellisen veneilijän niistä muista.

Mitään rakettitiedettä köysiin ei toki liity. Köysien tekniikka on kohtuullisen yksinkertaista ja niiden käsittelyyn tarvittava käsityötaito on lähinnä verrattavissa lettipullan leipomiseen – kunhan sen osaa.

Aloitimme kurssin reilun puolen tunnin esitelmällä siitä, mitä köysistä on hyvä tietää jo ennen kun asettuu venetarvikeliikkeen kymmenien rullien eteen tekemään valintaansa. Tosiasia nimittäin on, että matkavenekokoluokan veneen laadukkaaseen köysivalikoimaan ja niihin liittyviin kiinnitysvarusteisiin joutuu joka tapauksessa käyttämään useampia satoja euroja rahaa. Kuinka paljon vastinetta tälle rahalleen saa, riippuu aivan siitä, miten hyvin osaa valita oikean köyden (ja niihin liittyvät tarvikkeet) oikeaan paikkaan. Sellaisista ominaisuuksista, joita ei tarvitse, ei kannata köysissäkään maksaa. Toisaalta väärässä paikassa säästäminen saattaa tulla erittäin kalliiksi.

Kurssin varsinainen pääaihe kuitenkin oli köysiin liittyvät käsityöt, joita meille opetti Lasse Ericsson. Lasse on merikapteeni ja paitsi että hän on tehnyt vuosikymmenien työuran ammattimerenkulussa, hän on myös harrastanut paljon merimiesten perinteisiä köysitöitä.

Kurssin pääaihe oli yksinkertaisten rihmosten ja pleissausten tekeminen kolmilyötyihin köysiin. Jokainen osallistuja sai tehdä metrin köydenpätkään sekä pleissatun silmukan, että pleissata köyteen kiinni koussin. Halutessaan osallistujat voivat ottaa oman veneensä kiinnitysköydet mukaan ja saada näin harjoitustyöt suoraan hyötykäyttöön. Useampi osallistuja olikin käyttänyt tätä mahdollisuutta hyväkseen.

Tilaisuus keräsi seitsemäntoista osallistujaa, mikä oli kahdelle opettajalle vähän liiankin suuri ryhmä. Totesin, että näin suuren joukon opettaminen asiassa, joka välttämättä vaatii kädestä pitäen opastusta (tässä tapauksessa ihan kirjaimellisesti) vaatii enemmän kuin kaksi opettajaa, jotta osallistujien ei tarvitse odotella turhaan kysymystensä kanssa.

Työpaja oli kokonaisuutena hyvin onnistunut ja osallistujat näyttivät myös viihtyvän oikein hyvin köysitöiden parissa. Lasse lupasi järjestää jatkokurssin, jossa aiheena köydestä tehtävät koriste-ja käyttöesineet kuten matot, pannunalukset ja heittoliinapainot.

Uskallan luvata, että tämän ensimmäisen kurssin kokemusten rohkaisemana liitämme tämän köysikurssin vakio koulutusohjelmamme. Tapaamisiin siis tämän aiheen kanssa viimeistään keväällä 2017.

Ari Mäkelä

koulutuspäällikkö