Telttasauna veneeseen

Veneily on ollut meidän perheelle yhteinen harrastus vuodesta 1997 lähtien. Yhä uudestaan lähdemme veneellä päämäärättömälle matkalle, vailla mitään tavoitetta. Reittisuunnittelu tapahtuu useinmiten reaaliaikaisesti matkan edetessä. Matkaa tehdään kelien mukaan, pysähdellään vakio paikoissa, mutta myös jotain uutta etsien.

Meille mieleisimmät veneily kohteet ovat olleet aina luonnonsatamat. Vierasvene satamissa tulee levoton olo jo yhden yön jälkeen. Yleensä sauna ja kauppa ovat ne suurimmat houkutukset, jonka vuoksi niissä yleensäottaen tulee käytyä.

Olen ajatuksissani usean vuoden ajan suunnitellut telttasaunan hankkimista veneeseen. Markkinoilta löytyy useita valmiita ratkaisuja, saunan koko, pakattavuus, pystytys ja kuljetus ovat tärkeimmät kriteerit saunalle, unohtamatta tietysti itse päätarkoitusta, eli löylyt. Hankalin osa saunassa on kiuas ja sen kivet, jotka ovat hankalia säilyttää veneessä ‘joustamattoman’ rakenteen vuoksi. Polttopuun tarjonta luonnon satamissa on satunnainen ja myös kipinävaara pitää ottaa huomioon. Näistä syistä on sauna projekti lykkääntynyt useamman vuoden ajan.

Taannoin nettiä selatessani satuin lukemaan artikkelin, jossa eräs suomalainen oli patentoinut infrapunalla toimivan kaasukäyttöisen kiukaan. Kiukaan lämmitys perustuu konvektioon, joten infrapuna lämmitin on sen suhteen paras ratkaisu.

Artikkelin johdosta kokeilin ensin säteilylämmittimellä vanhaa grilliä hyödyntäen kivien kuumentamista. Koska 40 minuutin koelämmitys antoi varsin kohtuullisen löylyntuoton, päätin rakentaa Markus Makkosen lahjoittamasta rosteri levystä prototyypin, jossa käytin normaalia 4,7 kW infrapuna säteilylämmitintä. Tilasin myös Nexi telttasauna paketin, joka haettiin muutamaa päivää ennen kesälomaa yrityksen toimipisteestä Vantaalta.

Telttasauna on kooltaan 2×1,3 metriä ja korkeutta on harjalle noin kaksi metriä. Telttasaunan rungon muodostaa excelin koottava putkirunko. Telttaan ei tarvitse virittää lainkaan tukinaruja, sillä putkirunko on tukeva ja silti kevyt. Telttasaunan lisäksi ostin myös laudepaketin, jossa on näppärä taittuva alumiinirunko rakenne. Telttapaketin sisältö on todella laadukas ja etenkin sen pystyttämiseen ja pakkaamiseen on paneuduttu viimeisen päälle hyvin. Teltta ja kiukaan asennus tapahtuu noin 30 minuutissa, joten saunan saa reilussa tunnissa lämpimäksi kokoamisen alusta.

Ensimmäinen koekäyttö oli Kirkkonummen Bylandetissa, joka osoitti että kiukaan tehoa piti lisätä. Siten asensin siihen toisen infrapunalämmitin elementtin tuottaen yhteensä 9,4 kW tehon. Kaasun kulutus täydellä teholla on noin 800 grammaa tunnissa.

Tapasimme ystäväperheen myöhemmin saaristomeren Konungskärissä, jossa tietysti pystytimme telttasaunan lämpenemään rannan ja veneen tuntumaan. Vaikka saunojia oli paljon ja saunassa oli jatkuva löylynheitto, riitti tehoa ihan mukavasti saunomiseen. Mikä parasta, oli nuorisolla todella hauskaa sillä uimisen välissä sai välillä käydä lämmittelemässä saunassa. Kaverini totesikin, että telttasauna muutti koko veneretkeilyn luonteen.

Telttasaunan löylyt eroavat oleellisesti tavallisesta saunasta ja nimenomaan ne ovat paljon paremmat. Löyly on raikas ja samalla kostea – vaikka siinä saunoi pitkään ei tullut uupunutta ja väsynyttä oloa. Tietysti uimaranta oli suoraan saunan edessä, joka varmasti osaltaan vaikutti kokemukseen.

telttasauna

Nexi telttasauna

Laudepaketti

Nexi laudepaketti

Mikäli olet kiinnostunut kokeilemaan tekemääni infrapunakiuas rakennelmaa, ota huomioon että jokainen on itse vastuussa sen käytön turvallisuudesta ja on myöskin tiedostettava sen käyttöön kuuluvat riskit. Ehdottomasti tälle kiukaalle ei tässä rakenteessa ole saatavilla CE merkintää, joka takaisi ‘tuotteen’ turvallisen käytön ‘jokamiehelle’.

Kiukaan infrapuna lämmittimet ovat pohjan tasalla molemmilla sivuilla. Kiviä mahtuu kiukaaseen noin 35 kiloa, isoimmat kivet kannattaa latoa kiukaan pohjalle lämpövarastoksi. Koska kivien kerääminen ja pesu on työläs operaatio, kuljetan nykyisin kivet veneessä mukana. Infrapuna elementit eivät luonnollisesti siedä vettä ja siten veden pääsy niihin täytyy estää laittamalla viistot roiskelevyt kiukaan sisälle ohjaamaan veden virtauksen kiukaan keskiosaan. Korroosion vähentämiseksi kannattaa myös käyttää löylyttelyyn suolatonta vettä.

Infrapuna lämmittimissä on liekinvarmistin, joten jos tuli sammuu kaasun virtaus estyy. Koska kivet lämpenevät tosi kuumiksi on liekinvarmistimen toiminta suhteellisen hidas verrattuna alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Sen vuoksi porasin infrapunalämmittimen alumiiniseen laippaan pienet reijät, jotta lauteilta voi nähdä että liekki on kunnossa. Koska infrapuna lämmittimiä on kaksi on siten todennäköistä tulen sammuessa toisesta infrapuna lämmittimessä, niin siitä virtaava kaasu syttyy toisen lämmittimen toimesta uudestaan. En kuitenkaan testannut tätä vielä käytännössä.

Kaasukiuas

Infrapuna kaasukiuas

Nexit valmistajalta löytyy myös puukäyttöinen kiuas ja savuhormisto, joka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Kiukaan sekä sen savuhormiston saa näppärästi kuljetettua tiiviissä kantokassissa. Mielestäni tuo puukiuas paketti on todella hyvä ja CE hyväksytty turvallinen suositeltava vaihtoehto. Ainoa ongelma sen käytössä on että muunmuassa Espoon kaupunki kieltää puulämmitteiset telttasaunat kaupungin ulkoilualueilla.

Mikäli haluat uutta aktiviteettia veneilyyn voin varauksetta suositella hankkimaani Nexi telttasauna pakettia. Lisää tietoa heidän telttasaunasta löytyy http://www.nexi.fi/.