Tupa täynnä WB -kilpapurjehdusillassa!

 

 

Maanantaina 8.4. kerhotalolla oli n. 50 henkeä paikalla, kun WB-Sails purjeneulomon Mikko Brummer  ja Miikka Waskola olivat  keskustelemassa trimmauksen merkityksestä venevauhtiin. Paikalla oli jäsenten lisäksi osallistujia Espoon Merikoulun kautta useammasta lähiseurasta.

Mikko Brummer on kansainvälisesti menestynyt kilpapurjehtija, yksi neulomon perustajista, toimitusjohtaja ja purjesuunnittelija. Ja haluttu luennoitsija. Siksi olikin hauska yllätys, että hän oli paitsi tutustunut osallistujien ennakkoon lähettämiin kysymyksiin huolella, käsitteli niitä esityksessään, mutta oli lisäksi ehtinyt vastaamaan jokaiseen kysymykseen kirjallisesti! Vastaukset ovat osa yli 40 sivun ppt -esitystä, joka on  saatavissa PDF-versiona kilpailupäälliköltä.

Mikko veti kahden (2) tunnin esityksen yhdeltä istumalta ilman taukoja. Eikä niitä kuulijatkaan näyttäneet kaipaavan. Esitys oli kattava ja henkeäsalpaava informaatio-sisällöltään, mutta esittäjä piti kuulijat tiivisti mukana maanläheisellä esitystavalla ja hyvällä huumorilla. 

Ainakin omia vakiintuneita uskomuksiani radikaalisti kyseenalaistettiin:

“Jos mokaat lähdön, et kolmioradalla enää voita”. “Keulagasti on kipparin tärkein miehistön jäsen, näkee kilpailijat, tuulen ja genoan etuliikin – mutta meillä oli viimeksi keskiviikkokilpailussa puolet veneistä yhden hengen miehistöllä – no se on sitten vielä tärkeämpi”. Apparentti tuuli muuttuu veneen kallistuessa, eikä ole se, minkä näet vimppelistä, se on tärkeä ymmärtää, mutta sitä ei oikeasti ole olemassa”.  Think One! “Genoa/Fokka ja iso muodostavat yhden kokonaisuuden – ne säädetään yhtenä profiilina!” Mastoliikki ei ole niin tärkeä, vekit siinä eivät haittaa, ison etuosa on vain 30% purjeen voimasta, takaliikki on tärkeä!”. “ Puomiliikkiä ei paljon tarvitse säädellä”. “Radalla turha reivata, ensin levanki laitaan, sitten jos vielä liikaa kallistusta, levanki takaisin keskellä ja skuutilla niin, että yläosa kiertää ja kallistava momentti heikkenee”. 

Kun kaksi tuntia oli kulunut ja pyysin viimeisiä kysymyksiä, Mikko sanoi “ ei tässä nyt niin hengen hätä ole”.

Esitelmöijä kehui, että oli ihan mukava käydä näitä läpi ja keskustella, LLV Kommodori Hessu Heng ehdotti, että tästähän voidaan tehdä tapa. Mikko vastasi, että mikä ettei!

Lähtiessä Mikko sanoi, että hieno kerho teillä!

Näillä eväillä on hyvä lähteä 29.5. Keskiviikkokilpailuun, joka avaa kauden ja päättyy   grillimakkaran (myös vege) voimin valittujen taktiikoiden jälkipuintiin LLV:n ulkogrillillä. Lähikerhot mukaan, jos kelpaa LYS ja reilu, rento meininki ilma tuomariveneitä jne. Ilmoittautuminen LLV sivuille.

Kilpailupäällikkö, Jussi Kari

jussi@laurinlahdenvenekerho.org